Diep in de zee

21 januari 2010 - Ko Phi Phi, Thailand

Toen ik begon met het plannen van deze trip besloot ik 2 maanden in Thailand te blijven.
Ik heb wel geleerd dat je eigenlijk niet zo veel moet plannen en het maar een beetje op je af moet laten komen, Het plan verandert elke dag.
Zo wijzigde ik mijn plannen om 2 maanden aaneengesloten te blijven en dacht dat het leuk zou zijn om na 3 maanden reizen weer terug te keren naar Thailand om een maand weg te gaan rotten op de eilanden hier.

Naar Thailand komen was geen probleem, met de bus werd ik afgezet waar ik eind september ben aangekomen: Khao San Road, Bangkok.
Heel vreemd om weer terug te zijn in het zelfde straatje waar alles begon, in het zelfde guesthouse waar ik mijn eerste nachten doorbracht. Ik kende de plekjes gelukkig al en kon lekker rondlopen tussen de kraampjes onder het genot van een Pad Thai.

De volgende dag leek het me wijs om maar eens uit te zoeken hoe ik bij de eilanden kon komen want ik wilde Nieuwjaar graag vieren op Koh Pangan bij de Full Moon Party.
Ik heb me laten vertellen dat het heel weinig voorkomt dat er een volle maan is met Nieuwjaar, dus dit was toch een extra speciale avond.
Ik rekende natuurlijk wel op de drukte, maar toen de TukTuk-drivers me uitlachten toen ik vroeg waar ik ergens een trein of bus kaartje kon halen was ik toch wel verbaasd.
Er leek geen mogelijkheid te zijn om 3 dagen van tevoren nog een vliegticket of kaarten voor de bus/trein te regelen.
Een vrouwtje raadde me aan om ’s avonds nog even terug te komen bij haar booking bureau. Misschien zouden er nog mensen hun ticket annuleren of kwamen ze niet opdagen.
Gelukkig was er toch nog een plekje voor me in de bus en ik kon mijn geluk niet op.

Op Koh Pangan had ik afgesproken met 2 meiden die ik in Vietnam had leren kennen via Bas en ik kon gelukkig bij hun terecht voor onderdak aangezien alles al 3 maanden volgeboekt was.
Voordat we naar het feest gingen eerst nog even bodypainten en voordrinken en daarna was het tijd om te knallen.
Het feest was een grote puinhoop, in de positieve zin! Een strand vol met duizenden feestende mensen, overal barretjes met knallende house en techno en natuurlijk de emmers met whisky of rum.
Na het aftellen ging het natuurlijk helemaal los en er was veel vuurwerk. Het was absoluut een geniaal feest… zo leuk dat ik zo gauw mogelijk weer wilde gaan.

Ik heb in de afgelopen maanden veel verschillende landschappen gezien, maar er was nog een belangrijk deel dat ik nog niet had verkend: de zee.
Op het volgende eiland, Koh Tao, besloot ik mezelf te trakteren op een Padi duikcursus.
Voor de cursus moest ik een heel boek leren en een examen maken waar ik 100% voor scoorde. (zie je ma, ik kan het wel!)
Ook moest ik veel veiligheidsprocedures en skills leren. Dit ging me allemaal goed af en had na 4 dagen mijn duikbrevet waarmee ik tot 18 meter diep mocht duiken.
Er kwam toch wel veel meer bij kijken dan ik van tevoren had gedacht en het kan best gevaarlijk zijn, maar het is wel schitterend.
Overal kleurrijk koraal, veel vissen waarvan ik de namen ook had geleerd en ademen onderwater is ook een leuke ervaring.
Heb zelfs nog naar het visje uit Finding Nemo gezwaaid! De roem is hem naar z’n hoofd gestegen want hij weigerde terug te zwaaien L.

Na wat heen en weer mailen met Bas stond hij een ochtend op m’n deur te bonken.
Super om hem weer te zien. Het is natuurlijk erg leuk om na zo’n tijd alleen weer iemand van thuis te zien en ik was benieuwd naar alles wat hij in de tussentijd heeft meegemaakt en vertelde hem ook over mijn bizarre avonturen.
Het leek ons ook leuk om ons duikbrevet te upgraden dus gaven we ons op voor een Advanced duikcursus. Hiermee moesten we leren navigeren, leren om onze tijdslimiet voor verschillende dieptes te berekenen en ook moesten we nog wat meer leren over het koraal en de vissen.
Verder deden we ook nog een deep dive en een night dive.
Vooral de night dive is erg vet. Je ziet niet zo veel vissen als overdag, maar je ziet wel andere beesten zoals bijvoorbeeld stingrays. Het spannende is dat het pikzwart is, je weet niet wat onder of boven is omdat je gewichtloos bent en dat geeft je wel een kick.
Jullie mogen ons dus felicteren, want wij zijn nu “Advanced Open-water Divers”.

Nu we alweer een tijdje op het strand aan ons kleurtje werkten kregen we toch het gevoel dat we wel nuttigere dingen konden doen. Het is lekker om te gaan zwemmen in het heldere water of een boek te lezen in de zon, maar dat gaat op een gegeven moment ook vervelen.
Wij kozen er dus voor om “off the beaten track” te gaan en reisden door naar Kao Sok National Park, waar we een dagje lekker gingen hiken.
Geweldig om weer door een jungle te lopen en in watervallen te zwemmen.

Het was een klein plaatsje dus we gingen al gauw door naar Krabi. We zagen een kant van Thailand die we nog niet eerder hadden gezien. Het is nu het absolute hoogseizoen in Thailand en het zat bomvol met stelletjes, gezinnetjes en backpackers.
Dit is absoluut niet zoals Thailand hoort te zijn want het was heel vergelijkbaar met een standaard badplaatsje in Spanje, maar wel leuk voor de verandering.
In Krabi zijn we nog wezen kayaken en hebben we ook nog genoten van een all you can eat buffet voor 3 euro.

Momenteel zitten we in Koh Phi Phi. (Ja ik weet het, giechel)
Phi Phi is het mooiste eiland tot nu toe en het snorkelen is geweldig en het uitgaan is super.
Ook wilden we hier duiken omdat we goede verhalen hebben gehoord over deze divesites.
Natuurlijk werd ons weer beloofd dat we haaien zouden tegen komen, maar helaas lijken die nogal bang voor ons te zijn. Verder zagen we wel heel andere vissen dan bij Koh Tao en ook nog 3 schildpadden.

Het duurde weer even, maar dit was dan mijn stukje. Helaas heb ik vrij weinig te melden. Zuid-Thailand bestaat vooral uit mooie eilanden waar je de hele dag een beetje zit te niksen.
Het geeft wel tijd om de afgelopen maanden even te laten bezinken en lekker veel te lezen.
Ik lees gemiddeld 1 boek per week dus dat is nu al best wat.
Ook dringt het door me door dat ik bijna op de helft zit van mijn reis. Ik heb laatst 6 vliegtickets geboekt voor in Maleisië, Borneo, Indonesië en Nepal. Mijn reis ligt nu dus helemaal vast en ik ga proberen nog meer te genieten van mijn laatste 4 maandjes.
Foto’s zullen er in de loop van de week op staan.

Okeelaat!

1. Peter en Tonny:
    21 januari 2010
    Hoi Marco, Wat weer een super verhaal!!
    Ook al zeg je zelf dat je niet veel te melden hebt ;)
    btw: je kunt altijd nog vermelden welke boeken je hebt gelezen!
    Ik weet niet of jij wel voor de klas belandt; je kunt nu ook altijd nog een eigen duikschooltje beginnen in Wijk aan Zee!
    Groetjes van ons allemaal.
  2. Femke:
    31 januari 2010
    Hee Marco!
    Heb net even al je verhalen gelezen! Wauww wat een reis zeg! Maarre je zit NOG MAAR op de helft hoor, niet AL ;)

Als je nog tips voor me hebt, ik vertrek ik in Juli ook richting Azie!

Nog heel veel plezier en ik lees jullie verhalen zeker :D
    Groetjes, Femke
  3. Marion:
    3 februari 2010
    Hey Marco,

SUPER FOTO'S! Ik zie dat je op plekken bent geweest, net na Susanne en mij! Phi Phi vond ik ook zoo super. Mis het reizen verschrikkelijk.
    Groetjes Marion, je jungletrekgenootje :-)
  4. engelien:
    4 februari 2010
    wederom prachtige verhalen,een genot om te lezen.
    zie al weer uit naar de volgende verhalen en foto's.
    weet wel zeker dat je de aankomende 4 maanden net zoveel zal genieten als de eerste 4.
    marco heel veel plezier, kus engline
  5. rianne:
    9 februari 2010
    Darwishh!!

Like your stories! Super om weer even iets te lezen van je! Phi phi is dus een aanrader! I keep it in mind! Nu maleisie zie ik staan.. GENIET!!
    Ik mis je!
    Xxxx rie
  6. Jacq/ Jos:
    10 februari 2010
    Leuk om je verhalen te lezen Marco! Je schrijft leuk. Wij zijn ook op wat eilandjes in Thailand geweest en zoals je het beschrijft is het echt. Wat een paradijs!!! Wat grappig dat jullie daar nu in het hoogseizoen zijn, bij ons was het uitgestorven.
    Gelukkig heb je nog heel wat leuks voor de boeg, grappig dat je ook nog naar Nepal gaat!
    Groet en kus ook voor Bas. Liefs Jacqueline